I Köping, precis som i resten av landet, är det svårt att få tag i behörig personal till fritidshemmen. Foto: SVT

Nytt krav på legitimation för lärare på fritidshem

Publicerad

Från och med 1 juli måste även fritidspedagoger ha lärarlegitimation om de ska ansvara för undervisning på fritids. Det här kravet kan bli en utmaning för landets skolor eftersom det är svårt att få tag på utbildad personal. I bland annat Köping löser man situationen tills vidare med de få som har legitimation.

Det är regeringen som fattat beslutet om krav på lärarlegitimation även på fritidshemmen för pedagoger med ansvar för undervisning. Anledningen till det är bland annat brister runt om i landet, som rapporter från Skolinspektionen visat.

– Det handlade om brister i undervisningens kvalitet och likvärdighetsbrister, att det skiljer sig åt så mycket i landet när det gäller verksamheten och behörig personal, säger Anna Westerholm, chef på avdelningen för läroplaner på Skolverket.

Anna Westerholm, chef på avdelningen för läroplaner på Skolverket. Foto: Skolverket

Svårt att få tag i behörig personal

Den nya lagändringen är ett sätt att ställa kvalitetskrav, att det krävs en viss behörighet för att ansvara för undervisning.

– Man vill också, vilket framgick av propositionen, peka ut en viss yrkesroll, att göra den tydligare, att det verkligen är det här man ansvarar för, säger Anna Westerholm.

Problemet för skolorna är ju att få tag i behörig personal. Hur ska man göra om man inte lyckas?

– Då har man möjlighet att visstidsanställa för ett år i taget och då finns det möjlighet för undantag. Men sen är det ju viktigt att rektorn inte ger upp utan på olika sätt försöker rekrytera och jobbar med arbetsplatsen och hur man kan framstå som en  attraktiv arbetsgivare, säger Anna Westholm.

I klippet hör du hur Köpings kommun möter det nya kravet kortsiktigt och långsiktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.