Under spelets gång dyker en chatt upp som försöker manipulera spelarna att lämna ut sina ledtrådar. Foto: Caroline Slotte/SVT

Nytt spel ska förebygga grooming – testas på skolor i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Spelet, som har fokus på grooming, utspelar sig på en äventyrs-ö med undangömda skatter. Spelet är en kombination av ett klassiskt brädspel och ett mobilspel med AR-teknik. Det spelet ska nu cirka 30 låg- och mellanstadieskolor i Västerås börja spela.

Spelet ser gulligt ut, men det baseras sig på forskning kring de metoder som förövare använder sig av för att manipulera barn, när det gäller grooming. Metoder som smicker, tjat, hot och muta. 

Efter spelet följer en diskussion

Varje spelare har ett antal ledtrådar som leder till en skatt som de gömt på ön. Samtidigt som de ska skydda sin skatt ska de försöka hitta de andra spelarnas skatter. Den som först hittar någon annans skatt vinner. Under spelets gång dyker en chatt upp som försöker manipulera spelarna till att lämna ut sina ledtrådar. 

 – När spelet är slut följer en diskussion med eleverna om vad som hände i spelet, förövarstrategier på nätet, självkänsla, gränssättning och barnens rättigheter kopplat till grooming, säger Joanna Lundquist, ordförande hos Change Attitude. 

I dagsläget spelar cirka 3 000 skolor spelet, som stiftelsen Change Attitude initierat och som forskare på Högskolan i Skövde utvecklat. 

”Jag hör att elever drabbats”

Lotta Kajving jobbar som skolkurator i Västerås och är den som sett till att skolorna i Västerås nu får spelen. Kostnaden för alla spel är noll kronor. 

– Spelen behövs verkligen och jag vill att barnen ska vara försiktiga på nätet. Tänka efter en gång extra, säger hon. 

Vidare menar Lotta Kajving att det hör till hennes arbetsroll att informera om ”tråkiga saker” för att värna om barnen. 

– Jag hör att elever drabbas av grooming och märker att det blir vanligare, det eskalerar, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.