Det var i början av 2000-talet, när flera boende längs den norra Mälarstranden i Köping hörde av sig till kommunen om otjänligt dricksvatten, som allt började.
Över tio år senare, 2016, fattade kommunfullmäktige beslut om att göra området till ett verksamhetsområde, enligt lagen om allmänna vattentjänster. Det innebär att kommunen tar över ansvaret för att ordna vatten- och avloppsförsörjningen.
Att projektet dragit ut på tiden beror bland annat på den överklagande process som varit, vilket är en av de faktorer som ökar kostnaden för projektet.
Som det ser ut nu väntas projektet landa på cirka 100 miljoner kronor.
– Projektet har blivit dyrare än vad det var tänkt från början, säger kommunalrådet Per Ågren (S).
Hör kommunalrådet Per Ågren (S), svara på de boendes oro för vad anslutningsavgiften kommer bli och hör honom förklara varför projektet blivit dyrare i klippet ovan.
VA-taxa i Köpings kommun
Kostnaden för de boende i området blir enligt kommunens VA-taxa, som följer självkostnadsprincipen. Det betyder att kommunen inte går med vinst på avgifterna, men inte heller ger några subventioner.
Taxan är inte kopplad till enbart bebyggelsen vid norra Mälarstranden, utan gäller för alla som ansluter sig till VA i kommunen, till exempel de nya bostadsområdena som byggs i Köpings tätort.
Taxan är uppbyggd så att kostnaden blir större ju större tomt du har, upp till en brytgräns. Just nu är maxbeloppet 311 460 kronor.
Källa: Köpings kommun