Ordförande lurade bostadsrättsförening på över 14 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En man i 85-årsåldern har dömts till två och ett halvt års fängelse. Det efter att i sju års tid, i rollen som ordförande, lurat sin bostadsrättsförening i Västerås på över 14 miljoner kronor.

Brotten ägde rum mellan 2015 till 2022 genom att mannen fakturerade bostadsrättsföreningen för flera arbeten som inte utförts, bland annat kabeldragningar, fläktar, kylaggregat och hissarbete. Totalt handlar det om 47 förfalskade fakturor som bostadsrättsföreningen betalat, och där summorna senare överförts till ordförandens bankkonto.

För det dömdes mannen för grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes även för grovt bokföringsbrott då han under fem av åren inte bokfört insättningarna från bostadsrättsföreningen.

Mannen dömdes mot sitt nekande till 2,5 års fängelse. Han ska också betala över 11 miljoner kronor i skadestånd till föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.