Foto: Melker Blomberg/SVT

Oro i Västerås över framtida rivningsvåg på Klippan

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga höga bostadshus i glas och betong vid Klippan i Västerås har skapat oro. Men i stadshuset vill politiker från båda blocken jobba för att husen ska vara kvar.

På 60 och 70-talet revs många äldre hus och byggnader i Västerås centrala delar. Nu finns planer på att fortsätta med rivningen av den historiska miljön vid Kungsgatan – något som har väckt debatt i Västerås.

Detta efter att Västerås stads bostadsbolag Mimer har köpt de fyra husen vid Kungsgatan.

– Då sa de ju tydligt att planen var att riva tre av de fyra husen för att bygga nya hus, bostadshus, höga moderna hus. Från Liberalernas sida tycker vi att det här är fel. Det här är en av få spillror som finns kvar av det gamla Västerås, säger Jesper Brandberg (L), oppositionsråd i Västerås.

Jesper Brandberg (L), oppositionsråd i Västerås. Foto: SVT

Tror att många håller med

Han menar att det är många politiker i Västerås som är emot rivningarna, men som inte vågar säga det.

– Jag uppmanar alla som inte vill riva att nu träda fram och stödja oss.

Hur skulle man kunna utveckla området istället?

– Den här delen av staden är ju väldigt populär, med restauranger, caféer, uteliv. Jag ser inget hinder för att det ska fortsätta vara så, säger Jesper Brandberg.

”Västerås motsvarighet till Strøget”

Byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (C) håller med – han tänker sig att Klippan skulle kunna bli Västerås motsvarighet till Strøget i Köpenhamn.

Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden. Foto: SVT

– Kungsgatan skulle kunna bli ett utmärkt krog- och restaurangstråk. Vi har fina restauranger ner mot ån, det skulle kunna fortsätta upp i de här gamla byggnaderna. Jag tycker att de här husen i någon form ska vara kvar, säger han.

Hur mycket har ni i byggnadsnämnden att säga till om?

– Det är vi som gör detaljplanen, och det är vi som ger bygglov. Men det måste naturligtvis bli en dialog mellan staden och Mimer. Jag kommer iallafall arbeta för att upplevelsen av Kungsgatan ska vara som idag, säger Lars Kallsäby.

Han tror däremot inte på att försöka få husen K-märkta.

Innan arbetet med Klippan-husens framtid kan gå vidare måste staden lösa frågan om Klippans parkering. Hittills har Klippan-husen varit upp för informella diskussioner i byggnadsnämnden. Ett alternativ som diskuteras är att enbart spara husens fasader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.