Flera större vattenansamlingar på E18 ställer till det för trafikanter som passerar Västerås. Foto: Susanna Ahnlund

Översvämningar efter kraftigt skyfall – begränsade framkomligheten på E18

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt skyfall skapade stora problem under måndagen. Trafikverket varnade för stor trafikpåverkan med anledning av flera större vattenansamlingar på E18 förbi Västerås. Räddningstjänsten arbetade på flera håll med anledning av ovädret.

Framkomligheten på E18 förbi Västerås, mellan trafikplats Skallbergsmotet och Folkparksmotet, var begränsad en dryg timme vid lunchtid med anledning av det kraftiga skyfallet. Flera större vattenansamlingar på vägen störde trafiken, och Trafikverket uppmanade trafikanter att välja en annan väg om möjligt.

Strax efter klockan 13.30 meddelar Trafikverket på sin hemsida att höger körfält samt påfarten vid Folkparksmotet i riktning mot Köping var avstängt på grund av större vattenansamling.

Landmassor på vägbanan

På högersträckan mellan Folkparksmotet och Korsängsmotet är det begränsad framkomlighet fram till cirka 17:30 efter ett ras.

– Trafikverket och kommunen har sanerat körbanan efter att en massa med lera, grus och gräs rasat från vallen mellan Tegnergatan och ner på E18. Det har varit rejäla vattenmassor i hela Västerås idag, säger Stefan Peterson, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

Det är oklart hur stor sträcka som påverkats av raset.

– Tänk på att hålla hastigheten och tänk dig för innan du kör igenom en vattenpöl. Det var en bil tidigare som fastnade, man vet aldrig hur djup pölen är. Vänta tills regnvädret är över istället, säger Stefan Peterson.

Översvämning på flera håll

Strax efter klockan 12.30 inkom larm om översvämning på Hästhovsgatan i Västerås. Där hade en bil fastnat under viadukten mot området Haga, på grund av vattenansamling.

– Vi håller på att jobba för fullt på flera ställen i Västerås, med olika översvämningar, sa Stefan Peterson, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

Strax innan klockan 14 meddelade polisen att man fått bort vattnet under viadukten på Hästhovsgatan, och att bilar återigen ska kunna passera.

På Hästhovsgatan i Västerås behövde räddningstjänsten hjälpa en bil som på grund av översvämning fastnat under en viadukt. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.