Foto: SVT/Arkiv

Fet hund omhändertas efter vanvård

Publicerad

I över ett år struntade hundägaren i veterinärens råd om kost och motion. Trots flera besök av djurskyddshandläggare. Hunden bara ökade i vikt och fick hudförändringar och sår.

Sedan november 2014 har Länsstyrelsens djurskyddshandläggare gjort ett antal besök hos och haft kontakt med hundägaren i Hallstahammars kommun.

Från början konstaterades att hunden var mycket överviktig och behövde vägas regelbundet, få anpassad kost och motion varje dag. Hundägaren skulle också ta hunden till en veterinär för att kontrollera vikten.

Hundägaren gjorde inget av det

Flera besök och ett antal månader senare, bland annat efter att en ny anmälan om djurhållningen kommit in, konstaterades att ägaren inte bara hade struntat i att vidta åtgärder.

Hunden hade då ökat ytterligare i vikt, utvecklat hudförändringar under hakan, fått slicksår på tassarna och för långa klor.

Håller inte med

Hundägaren håller dock inte med om att hunden skulle ha ökat ytterligare i vikt och menar att Länsstyrelsen gjort flera fel i bedömningen av situationen.

Drygt ett år efter det första besöket anses hundägaren ha fått tillräckligt många chanser, men inte visat tillräcklig ansträngning för att förbättra hundens hälsa.

Omhändertas

Länsstyrelsen konstaterar nu att hunden utsatts för otillbörligt lidande och beslutat om ett omedelbart omhändertagande enligt djurskyddslagen.

I sitt beslut skriver Länsstyrelsen bland annat att hunden är:

”...märkbart påverkad av sin övervikt, att hans andhämtning är ansträngd och hans allmäntillstånd bedöms vara nedsatt. Han har även hudförändringar under hakan och slicksår på tassarna som behöver utredas. Hudutslagen på tassarna kan exempelvis bero på att han slickat sig på dem på grund av smärta. Huruvida övervikten beror på felaktigt foder, för mycket foder, för lite motion och aktivering eller om det är ett symptom på sjukdomstillstånd bör utredas av en veterinär....”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.