• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Daniel Gustafsson

Pengar till att skydda kyrkorna

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stift får närmare 31 miljoner kronor till att skydda det kyrkliga kulturarvet. Det står klart när fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen för 2018 är färdig.

Totalt får Svenska kyrkans stift och församlingar dela på 460 miljoner kronor. Västerås stift får 30,7 miljoner kronor.

– Det höga ansökningstrycket från församlingarna visar på stora behov av vård- och underhållsåtgärder i de skyddade kyrkomiljöerna, säger Markus Dahlberg, chef på enheten för kulturarvsstöd i Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

-Den kyrkoantikvariska ersättningen täcker en viss del av kostnaderna, men för att åtgärderna ska utföras krävs ändå en betydande insats också från församlingarna.

Framförallt till kyrkobyggnader

Merparten av stiftens ansökningar, cirka 82 procent, rör projekt som relaterar till vårdinsatser. Övriga handlar till exempel om skadeförebyggande insatser, underhåll och arbete med säkerhetsfrågor.

Ansökningarna rör framförallt kyrkobyggnader, skriver Svenska kyrkan i pressmedelandet.

Den slutliga fördelningen av pengarna görs i höst, då stiften beslutar vilka projekt i församlingarna som ska få bidrag.

FAKTA

Vid relationsförändringen år 2000 kom Svenska kyrkan och staten överens om att kyrkan ska få ersättning för vården av Sveriges största sammanhållna kulturarv. Ersättningen är ett stöd till och en kompensation för det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggnader, kyrkotomter, kyrkliga inventarier och begravningsplatser.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott fördelar i år totalt 460 miljoner kronor till stiften. I snitt har stiften beviljats 67 procent av ansökt ram. Beslutet kan komma att behöva justeras efter riksdagens beslut om budget för 2018 i höst.

Källa: Svenska Kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.