Pojke i Västerås döms för mordförsök – knivhögg jämnårig i ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Det var i augusti förra året som en pojke försökte döda en annan pojke genom att upprepade gånger hugga honom i ryggen med en kniv. Händelsen inträffade i centrala Västerås. Den tilltalade som vid tillfället var under 15 år döms nu för mordförsök.

I domen framgår det att målsägande kommit i kontakt med flera pojkar på sociala medier och i samband med detta ska någon typ av osämja uppstått. Dagen efter träffades pojkarna och det var då som den tilltalade huggit ena pojken i ryggen med en kniv flera gånger.

Vid tillfället har en eller flera andra pojkar i samförstånd med den tilltalade utdelat sparkar och slag mot pojkens huvud och kropp.

Fick livshotande skador

Målsägande fick flera skador, bland annat fem stickskador på ryggen, blåmärken, hudavskrapningar, en bula och fraktur på en tandkrona. Stickskadorna i den vänstra delen av bröstkorgen har varit livshotande enligt handlingarna.

Pojken vårdades fyra dagar på sjukhus efter händelsen.

Handlat i nödvärn

Den tilltalade har bestritt att han har gjort sig skyldig till försökt till mord. Han har medgett att han har utövat visst våld, bland annat huggit pojken men invänt att han har handlat i nödvärn.

Pojken gör sig skyldig till försök till mord och ska betala drygt 268  000 kronor i skadestånd till målsägande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.