Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här, utanför Blåsboskolan i Västerås, skedde ett knivdåd under onsdagen. En minderårig pojke knivskars svårt. Rutinerna för skolan fungerade dock bra menar Åsa Lundkvist, direktör på barn- och utbildningsförvaltningen: ”Det fungerade superbra”, säger hon. Hör mer i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Pojke knivskuren utanför skola i Västerås – tre personer misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i tonåren har knivskurits i samband med ett rånförsök vid en skola i Västerås. Han har förts till sjukhus med svåra skador.

– Offret blödde ordentligt men är inte livshotande skadad, sa Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen region Mitt.

Dådet skedde vid Blåsboskolan i Västerås vid 10.20 på onsdagen, enligt Västerås stad och polisen.

Tre misstänkta under 15 år anträffades vid en annan skola i närheten, Kristiansborgsskolan. De greps, initialt misstänkta för försök till rån. Under eftermiddagen släpptes samtliga tre på fri fot av åklagren i fallet, efter samtal med vårdnadshavare och socialtjänst. Polisen säger att misstankarna mot de tre kvarstår.

– Vi har en relativ god bild av det inträffade och ett förhållandevis bra utredningsläge, säger Pelle Vamstad, presstalespersion på Polisen region Mitt.

Polisen söker efter vittnen som har varit på plats. Enligt region Västmanlands patientskaderapport är offret, som är 12-17 år, svårt skadad men att läget är stabilt.

Skadad elev på skola i Västerås

Pojken som skadades gick inte på den aktuella skolan, enligt Västerås stad, utan är elev på en friskola i Västerås.

– De hanterar det utifrån sin skolas perspektiv. Vi har erbjudit vår hjälp, säger Åsa Lundkvist, direktör på Barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås.

Strax efter händelsen gick Västerås stads skolverksamheter upp i stabsläge. Information har gått ut till föräldrar som har barn på skolorna i närheten av brottsplatsen och skolorna jobbar lokalt med att lugna oro som kan ha uppstått bland eleverna, enligt Åsa Lundkvist. Undervisingen fortsatte som vanligt under onsdagen.

Starta videon för att höra Åsa Lundkvist om hur skolorna hanterade händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.