I slutet av januari 2024 stoppade polisen en kvinnlig bilförare i höjd med Eskilstuna med 15 kilo hasch i bagageluckan. I kvinnans telefon kunde poliserna se adressen till ett garage i Sala, där de hittade ytterligare 150 kilo hasch.
Polis döms för tjänstefel
Garagets ägare, en Salabo i 30-årsåldern, grips. Men i förhör säger han sig samarbeta med polisen, och menar sig vara oskyldig till brott.
I utredningen framkommer att Salabon var uppgiftslämnare till en högt uppsatt polis, som arbetar mot organiserad brottslighet i Stockholmsområdet.
Polismannen misstänks ha sett genom fingrarna när det gäller Salabons egen brottslighet för att få uppgifter av honom gällande allvarligare brott. När poliserna på fält misstänkte att det fanns en droggömma i salabons garage dröjde tillståndet för husrannsakan, och den utpekade polisen ska ha skrivit i en chatt till de andra poliserna: ”Tänk på att inte tok-gräva...”
Målet har omgärdats med mycket sekretess, bland annat är flera hundra chattmeddelanden mellan polisen och polisinformatören sekretessbelagda. Det har varit stängda dörrar för förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt.
Tingsrättens dom i knarkmålet
Västmanlands tingsrätt dömer polisen för tjänstefel och olovligt förfogande, till 90 dagsböter á 600 kr vilket blir 54 000 kr. Han frias dock för brott mot tystnadsplikten, vilket också ingick i åtalet. Polisen döms för tjänstefel av normalgraden och inte för grovt tjänstefel som han åtalades för. Han förnekar brott, och menar till sitt försvar att det inte finns några tydliga regler för hur poliser ska hantera källor.
Den kvinnliga drogkuriren och Salabon, som hade droger i garaget, döms båda för grovt narkotikabrott. Påföljden för Salabon blir 3 års fängelse, och 2 års fängelse för kvinnan.
En fjärde person, en civilanställd på polisen, frikänns efter att varit åtalad för grovt tjänstefel.
”Ett uppmärksammat mål” – hör SVT:s reporter i Västmanlands tingsrätt när det blir klart att polisen döms för tjänstefel.