Polisens yttre befäl, Jörgen Odh, står framför ett köpcenter i Västerås centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens yttre befäl, Jörgen Odh, såg till att utrymma köpcentret där ett hundratal ungdomar hade samlats för att shoppa i en popup-butik under lördagsmorgonen. Foto: Susanna Ahnlund /SVT

Polis utrymde köpcenter där popup-butik skulle öppna: ”Det blev kaosartat”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa hade tältat utanför Punkt-gallerian i centrala Västerås där popup-butiken tillfälligt skulle öppna, och under lördagsmorgonen växte folkmassan så snabbt att ordningsvakterna kände att de tappade kontrollen. När det var dags att öppna butiken larmade de polis.

– Vi fick biträda ordningsvakterna för att ingen skulle komma till skada, sa Jörgen Odh, yttre befäl hos polisen.

Gallret till butiken rullades aldrig upp och polisen utrymde gallerian, men drivor av ungdomar, som planerat att handla i butiken, stod kvar och hoppades att läget skulle förändras. Många hade rest från städer runt om i Sverige.

– Jag kanske inte kommer att så här hela dagen, men lite längre, sa Nora Kökeritz.

Efter att läget lugnat ned sig och folkmassan minskat togs beslut om att butiken skulle hållas stängd.

– Jag tänkte nästan att det skulle vara mer kalabalik än vad det varit, men det beror nog också på alla poliser som är här, sa Nora Kökeritz.

En popup-butik är en butik som under en kortare period, från några timmar till några månader, dyker upp på en plats för att sedan försvinna.

I klippet ovan berättar yttre befäl om varför de valde att utrymma gallerian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.