Utökningen är ett steg i samma linje som arbetet under Cityfestivalen i Västerås, och dimensionerat efter händelsens storlek, enligt Omid Farhand, gruppchef för kamerabevakning hos polisen.
– Kamerorna är ett bra och kostnadseffektivt hjälpmedel för polisen. Det gör att vi kan ha ständig närvaro utan att ha personal på plats fysiskt. Vi ser vad som händer och kan ingripa tidigt, samt lagföra i efterhand, trots att inte ha varit på plats fysiskt.
Är det poliser från Västmanland som kör drönarna?
– Vi har strikta regler om vilka som får flyga det vi kallar för “UAS” (unmanned aircraft system) och det är utbildade fjärrpiloter som jobbar för polismyndigheten. Vi behöver ta hänsyn till flertalet lagstiftningar: Transportstyrelsens regler, polisens riktlinjer och kameraövervakningslagen. Det finns personal i Västmanland som gör det, men i detta fall är det personer från andra delar av region Mitt som kommer att hantera dem.
Hoppas på få ingripanden
Under Summer Meet kommer en regional polisstyrka att finnas på plats i Västerås, med extra förstärkning från region Mitt. Omid Farhand hoppas på en lugn helg med så få ingripanden som möjligt.
– Trots mycket människor på liten yta hoppas vi att man respekterar varandra som individer och att vi får en lugn och städad tillställning, där vi inte behöver vidta åtgärder. Vårt bästa arbetspass är när vi kan observera och inte behöver ingripa, avslutar Omid Farhand.
Polisiär kamerabevakning
Polisen har rätt att kamerabevaka en brottutsatt plats om det finns risk för brottslig verksamhet. Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott på en brottsutsatt plats och säkerställa den allmänna ordningen och säkerheten.
Polisen filmar dock inte särskilt integritetskänsliga platser så som bostäder.
Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.
Källa: Polisen