Maskerad man på Tunboskolan i Kolbäck – elever inrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13.40 på onsdagen larmades polis till Tunboskolan i Kolbäck om någon typ av bråk eller hot. I området ska en pojke i 17-års åldern ha gripits. Han anhölls senare under kvällen misstänkt för grovt olaga hot, vapenbrott och grovt brott mot knivlagen.

Polisen kom fram med första patrull 13.55. Ungefär en timme senare togs beslut om att gripa en person på en buss i närheten av skolan.

– Vi höll förhör med vittnen och grep personen efter signalement. Brottsrubriceringen är i nuläget grovt olaga hot och vapenbrott, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt.

Vad var det för vapen?

– Det kan jag i nuläget inte gå in på.

Senare under kvällen tillkom en tredje brottsrubricering, grovt brott mot knivlagen. Ingen person ska ha kommit till skada och polisen lämnade platsen strax efter klockan 15.30.

– Vi arbetar nu vidare med förhör med målsägande och vittnen, säger Magnus Jansson Klarin.

Maskerad man – elever inrymdes

Enligt Hallstahammars kommun tog en maskerad man sig in på skolan klockan 13.47 på onsdagen. I samband med det inrymdes elever och lärare.

– Inrymningen hävdes så fort som polisen var där och hade gripit personen, säger Ulrika Hansson, skolchef på Hallstahammars kommun.

Kommunen förtydligar att ingen form av skolskjutning ägt rum.

Hur mår elever och personal?

– Det är klart man blir påverkad av en sådan händelse. Det är inget konstigt att man undrar och funderat över vad som kunde hänt, säger Ulrika Hansson.

Krisstödet har aktiverats och kommer vara på plats under morgondagen.

– Det är jättetråkigt och tragiskt att det ska behöva vara såhär, med hot mot skolan. Skolan ska vara en trygg miljö, det är det viktigaste för oss, säger Ulrika Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.