”Årets rullgardin” delas ut av Föreningen Grävande Journalister för att uppmärksamma och visa stöd för den granskande journalistiken.
Polisregion Mitt får utmärkelsen med bakgrund av SVT Nyheter Västmanlands rapportering om händelsen då polischef Lena Tysk hotade sin kollega Agneta Kumlin som hade kritiserat polisens omorganisation.
SVT Nyheter Västmanland har under hösten och vintern bland sökt bland andra Lena Tysk och Carin Götblad, chef för Polisregion Mitt, minst ett tjugotal gånger – utan att få svar.
Läs mer: Hör när polischefen vägrar svara
”Visat prov på tysthetskultur”
Polisregion Mitt får utmärkelsen ”Årets rullgardin” med motiveringen:
I oktober 2016 visade SVT Västmanland hur Salas polischef kritiserade den nya polisorganisationen. Fyra dagar senare avslöjade SVT att polisområdeschefen i Västmanland hotat polischefen med orden: ”Har du pratat med media är du död.”
Polisområdeschefen står nu åtalad för ofredande och har på egen begäran lämnat sitt uppdrag. Sedan händelsen inträffat har polisområdeschefen och regionpolischef för region Mitt konsekvent vägrat svara på reportrarnas frågor eller kommentera händelsen.
Genom sitt handlande har Polisregion Mitt visat ett starkt förakt för den öppenhet som ska prägla en myndighet. Hot om repressalier för den som talar med journalister borde ses som en ytterst allvarlig händelse. Hotade medarbetare är ett hot mot demokratin då det kan leda till att färre anställda öppet vågar berätta om missförhållanden inom polismyndigheten. Alla myndigheter bör värna meddelarfriheten, inte motarbeta den.
Föreningen Grävande Journalister vill på detta sätt uppmärksamma och uttala stöd för den granskande journalistiken. Sammantaget lever Polisregion Mitt väl upp till kriterierna för att motta Årets Rullgardin 2016.
”Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på.”
Läs mer: ”Polischeferna bör uttala sig”
Föreningen Grävande Journalisters ordförande Terje Carlsson säger att man i år hade ett tiotal nominerade till utmärkelsen.
– Det är en hög chef som uttryckligen blir förbannad när någon vill prata med journalister. Vi har meddelarfrihet i Sverige och det är viktigt att värna det. Höga chefer ska uppmuntra anställda att våga prata med journalister om missförhållanden, säger han.
”En värdig vinnare”
SVT:s reporter Ann-Sofie Sannemalm var den som avslöjande att Lena Tysk ska ha hotat sin kollega.
– Med tanke på att Lena Tysk och Carin Götblad inte en enda gång svarat på våra frågor tycker jag att Polisregion Mitt är en värdig vinnare av ”Årets rullgardin”.
Vad tror du den här tystnaden beror på?
– Det är känt sedan tidigare att Carin Götblad inte gärna uttalar sig i negativa sammanhang. Hon vill hellre prata om mötesfria veckor, invigning av barnahus och när hon ska ut och åka patrullbil, säger Ann-Sofie Sannemalm.
Hänvisar till pressmeddelanden
Polisregion Mitt har ännu inte svarat på om de tänker ta emot diplomet för utmärkelsen.
– Meddelarfriheten är en grundbult i vår verksamhet. På den punkten är vi glasklara. Men i enskilda personalärenden och särskilt under pågående rättsprocess gör polismyndigheten normalt inte intervjuer, skriver Kristian Ljungberg, kommunikationschef på Region Mitt, i ett mail till SVT Nyheter Västmanland.
Han hänvisar vidare till att polisen löpande har skickat ut information via pressmeddelanden.
Förra året var det Sjöfartsverket som fick utmärkelsen.
Se intervjun med FGJ:s ordförande Terje Carlsson om varför polisregion Mitt blev ”Årets rullgardin”