Ax av korn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är full snurr mellan regnskurarna”, säger Tomas Olsson ordförande LRF Mälardalen. Nu är skörden igång i hela länet, och det är höstvete och höstraps som skördas först. I klippet ger han sin prognos för skörden 2024. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Pressade bönder efter förra årets katastrofskörd: ”Klarar inte ett dåligt år till”

Publicerad

Det är mycket som står på spel för många bönder i Västmanland. Skörden måste bli bättre än katastrofåret 2023.
– Torka, översvämningar och svinpest, vi har haft det väldigt tufft, vi har nog varit mest utsatta i hela Sverige, säger Tomas Olsson ordförande LRF Mälardalen.

Ekonomiskt var förra året riktigt tuff för många av Västmanlands bönder. Höga priser på utsäde, gödning och diesel samt den långa torrperiod på våren och försommaren i kombination med massa regn i andra hälften av sommaren.

– 2023 var det tuffaste året jag varit med om, jag vet många som fått gått till banken för att låna till likviditeten, låna för att överleva helt enkelt, de kan inte ta ett till tufft år, säger Tomas Olsson.

Översvämningen ställde till det

Extra jobbigt har bönderna i de översvämningsdrabbade delarna av länet, i bland annat Sala kommun. Jorden har i vissa fall varit så påverkad av vattnet att den inte gått att bruka i år.

”Jätteviktigt i beredskapssyfte” – i klippet ger Tomas Olsson sin prognos för skörden i Västmanland 2024 – och dess betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.