Följ med när SVT träffar ”Annzo” och kompisarna Elin Wengelin och Linda Larsson utanför länsförbundet FUB:s lokaler i Västerås. Foto: Melker Blomberg/SVT

Intellektuell funktionsnedsättning och corona: ”Känner mig inte som en del av samhället längre”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan bland unga och vuxna med utvecklingsstörning eller intellektuell funktionsnedsättning befaras ha ökat under coronapandemin. Stängd daglig verksamhet, isolering och färre sociala kontakter har påverkat många negativt.

– Jag mår dåligt. Jag känner mig inte som en del av samhället längre, säger Anne-Sofie Blomberg i videon.

SVT träffar ”Annzo” och kompisarna Elin Wengelin och Linda Larsson utanför länsförbundet FUB:s lokaler i Västerås.

Förbundet genomför just nu en enkätundersökning för att kartlägga bland annat hur medlemmarnas psykiska hälsa och stödet från omgivningen och samhället påverkats av coronapandemin.

Var tredje kommun drog ner

Enligt en rapport från Socialstyrelsen minskade var tredje kommun i landet omfattningen av daglig verksamhet under 2020 – en lika stor del slopade den helt och hållet.

Anne-Sofie Blomberg i Västerås har haft anpassad daglig verksamhet på sitt serviceboende, men det har varit begränsat berättar hon. Året hemma har varit tufft och hon har mått dåligt i långa perioder.

Saknar det sociala

Att det trots allt funnits vissa aktiviteter att delta i som FUB ordnat har betytt mycket säger hon.

 – Det är det sociala jag saknar mycket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.