Syndromet visar vanligtvis sina första tecken i unga år.
– Oftast dyker de upp någon gång under barndomen, ungdomen eller tidigt vuxen ålder. Men det kan hända senare också, berättar psykologen Mårten Tyrberg.
Diagnos
Psykologen förklarar att bedömningen sker genom ett samtal och olika diagnosverktyg, men innan det inser många själva när det är dags att söka hjälp när man inte får ihop vardagen.
– Man hinner till exempel inte iväg till skola eller jobbet för att man fastnar hemma när man ska duscha. Eller man klarar inte att gå hemifrån på grund av att man inte är säker på att dörren är låst. Ibland kan det vara anhöriga, föräldrar, syskon eller vänner som märker att man inte riktigt fungerar i tillvaron, säger Mårten Tyrberg.
Om uttrycket “jag har lite OCD”
Enligt psykologen, har de som är diagnostiserade med syndromet ett stor problem i vardagen och det kan leda till ett enormt lidande. Uttrycket kan generera obehag.
– Det kan upplevas som förminskande eller kränkande för någon som på riktig kämpar mot OCD när en person som bara städar för mycket då och då också säger att den har OCD, påpekar Mårten Tyrberg.
I klippet svarar psykologen på tre frågor som förklarar vad OCD är