Psyksjuk dog efter polisingripande

Uppdaterad
Publicerad

En man löpte amok på en psykiatrisk klinik i Västerås. Vid polisingripandet avled mannen. ”En tragisk händelse”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi trodde att vi lämnat honom i trygga händer. Min bror vägde 60 kilo. När de ringde oss fick vi veta att fem-sex poliser hade brottat ner honom, ingenting mer. De sade ingenting om pepparspray eller hand- och fotfängsel, säger systern till dn.se.

Mannens släktingar ifrågasätter hur själva förfarandet gått till efter att hans vänner följt med honom till den psykiatriska kliniken på tisdagskvällen.

Fallet Sinthu

– Han har varit fastbunden och fasthållen och när läkaren väl är på plats är han medvetslös och har fått hjärtstillestånd. Vi tror att det berodde på att han inte kunde andas för hans lungor var fyllda av kräk vi det laget, säger systern.

Var lugn vid ankomst

Det var vid halv åtta-tiden på onsdagskvällen som mannen som är i 30-årsåldern ska ha löpt amok på en psykiatrisk klinik i Västerås. Mannen, som var intagen på ett så kallat LPT-intyg, förlorade besinningen och blev våldsam.

– När han först kom till oss på tisdagen var han lugn. Men när det var dags för utdelning av medicin på onsdagskvällen blev han aggressiv och våldsam. Han slog bland annat till en i personalen, och han beväpnade sig med en penna om jag minns det rätt, säger Solveig Landquist, resultatområdetschef, till SVT Tvärsnytt.

Blev våldsam

Mannen blev så våldsam att väktare och polis larmades till vårdavdelningen för att omhänderta mannen. En åtgärd som enligt Solveig Landquist är ytterst ovanlig.

– Under mina fem år här i Västerås har det aldrig hänt, och pratar man med dem som arbetat här längre så säger de att det är väldigt ovanligt att man behöver tillkalla polis på det här sättet.

När de fem till sex poliserna genomförde sitt ingripande gjorde mannen våldsamt motstånd. Polisen, som ska ha använt pepparspray vid gripandet, bar även skyddsvästar och sköld för att skydda sig mot mannen.

– Poliserna sa åt vår personal att hålla sig undan och att de skulle sköta det hela, berättar Landquist.

När det hela lugnat sig ombads personalen att lägga mannen i en bältessäng. Han ska då ha varit fängslad till både händer och fötter.

– Då upptäckte man att han var livlös och man påbörjade hjärt- och lungräddning, Efter cirka 20 minuter transporterades mannen till intensiven, där han sen dödförklarades, säger Landquist.

Hänvisar till pressavdelning

SVT Tvärsnytt har vid upprepade tillfällen försökt att få en kommentar från polisen. Per Ågren, operativ chef för polisen i Västmanland, vägrar att svara på frågor utan hänvisar konsekvent till polisens pressavdelning.

Strax innan klockan tio på fredagsförmiddagen kommenterade polisen händelsen på sin hemsida.

”Detta är djupt en tragisk händelse som berört poliserna som var på plats”, skriver polisen i Västmanland, och uppger även att man har inlett en förundersökning rörande tjänstefel.

Enligt Solveig Landquist har mannen uppsökt psykvården i Västerås några gånger tidigare, men han har då inte uppvisat några aggressiva eller våldsamma tendenser.

– Men hans anhöriga har sagt att han varit aggressiv förr.

”Är skärrade”

Dödsfallet ska nu att utredas av landstinget genom bland annat en händelseanalys och en lex maria-anmälan kommer att göras.

Hur mår personalen och de andra patienterna?

– De är skärrade och vi har haft samtal med dem som var inblandade händelsen.

Var det någon direkt fara för personalen?

– Det kan jag inte riktigt svara på i nuläget då jag själv inte var med om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet