Det handlar om en man i Västerås som ska ha tagit med sin dotter utomlands och försökt få henne att gifta sig trots att hon vid tillfället bara var 14 år gammal. Åtalet var det andra någonsin gällande äktenskapstvång och det var det första åtalet någonsin med rubriceringen vilseledande till äktenskapsresa.
Eftersom mannen flera gånger varit utomlands då förhandlingar skulle hållas har han nu begärts häktad i sin frånvaro. Det är tredje gången som en förhandling ställs in i fallet.
Informationskampanjerna har gett resultat
I Västmanland jobbar länsstyrelsen aktivt med frågor kring hedersförtryck, bland annat genom utbildningar och informationskampanjer. Det de kan se som resultat av kampanjerna är att flera söker hjälp och stöd samt att flera anmälningar inkommer om hedersrelaterat våld och förtryck.
– Kompetensen blir högre och det blir flera ärenden. Man kan spekulera i om antalet ärenden beror på att kunskapen är högre eller om det faktiskt handlar om flera ärenden, säger Pernilla Börjesson, utvecklingsledare på länsstyrelsen Västmanland.
UD satsar på nytt projekt
Det är inte bara i Västmanland som arbetet med hedersrelaterat våld- och förtryck är på tapeten, utan Utrikesdepartementet (UD) har ett nytt projekt på gång, “Familjekonflikter utomlands”. Projektet ska vara till stöd i fall där det handlar om äktenskapstvång och vilseledande till äktenskapsresor.
Projektet handlar främst om metoder för att få hem personer som förts utomlands, antingen genom tvångsgifte eller så kallade uppfostringsresor.
– Projektet betyder att regeringen tar ansvar i frågan. Ansvaret ska inte ligga regionalt, även om UD samverkar med kommunerna. Det ska bli spännande att följa projektet, säger Pernilla Börjesson.
Hör Pernilla Börjesson på länsstyrelsen Västmanland berätta om svårigheterna med att utreda brott gällande hedersrelaterat våld och förtryck.