Rättspsyk i Sala vill börja sälja cigaretter till intagna – ska minska frustration

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykiatriska kliniken i Sala planerar att öppna en egen kiosk där bland annat cigaretter kommer att säljas – ett avsteg från regionens tobakspolicy. Syftet är inte att uppmuntra rökning, utan att minska praktiska problem och frustration.

Bakgrunden är att många av klinikens patienter har begränsade möjligheter att handla varor för personligt bruk. Lösningen skulle därför vara en intern kiosk där patienterna själva kan köpa sina varor, inklusive tobaksprodukter.

Enligt rättspsykiatrin i Sala finns en större andel rökare bland personer som lever med psykisk ohälsa än inom befolkningen som helhet.

”Avsaknaden av rökmöjligheter för patienter som vårdas i den psykiatriska tvångsvården kan leda till situationer där behov att använda tvångsåtgärder kan uppstå”, skriver kliniken i en skrivelse.

Har fått klartecken

Kliniken uppmuntrar dock inte rökning. Nikotinhjälpmedel och stöd för tobaksavvänjning kommer fortsatt att erbjudas.

Kiosken, som ska utvärderas årligen, ska vara kostnadsneutral.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har redan gett klartecken men för att detta ska bli verklighet krävs även ett formellt godkännande från regionstyrelsen och regionfullmäktige.

Här får brottslingar vård – följ med in på rättspsyk i Sala

En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en kvinna som ringer på klockan vid en låst grind. Den högra sidan visar ett boenderum på rättspyskiatriska kliniken i Sala. Ett enkelt, sparsamt möblerat rum med en säng med blå sängklädsel, en kudde och två vikta filtar. Fönstret har gröna gardiner som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på rättspsykiatrin – här får SVT en rundvisning på kliniken i Sala. Foto: Christoffer Söderman SVT / Rättspsykiatriska regionkliniken Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.