Region Västmanland pausar stödet till Studieförbundet Ibn Rushd

Uppdaterad
Publicerad

97 000 kronor årligen i stöd har Region Västmanland betalat till Studieförbundet Ibn Rushd. Nu pausar regionen stödet efter att en granskningsrapport av Folkbildningsrådet konstaterat allvarliga brister kopplat till demokrativillkoret i verksamheten.

– Antisemitism och barnaga är inga värderingar vi står bakom, säger Jenny Landernäs (M) ordförande Regionala utvecklingsnämnden.

Enligt ett pressmeddelande från styret i Region Västmanland handlar det bland annat om undervisning för barn i sjuårsåldern om att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd och om antisemitiska konspirationsteorier.

Det här är en bild som Anna Waara, förbundschef på studieförbundet Ibn Rushd inte delar. Till SVT Nyheter säger hon:

– Vi har en bristande dokumentation men är väldigt trygga med att materialet har använts korrekt.

Därför pausas stödet

Nu pausas alltså stödet tills det skett en regional granskning och först efter det tas det ett nytt beslut säger Jenny Landernäs (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden.

– De hittade oegentligheter och då har vi agerat för att säkerställa att inga Västmanländska pengar går till den typen av aktiviteter, säger Jenny Landernäs (M).

Västerås stad vill utreda först

Även Västerås stad tog upp frågan på måndagen. Där vill man först se en utredning, som ska vara klar senast våren 2024, innan något beslut fattas i frågan.

– Jag bad förvaltningen om en fördjupad granskning. För min del så är det jätteviktigt att ta reda på om det förekommer oegentligheter här, innan man fattar beslut om att stoppa utbetalningar, säger ordförande kulturnämnden, Ann-Louise Molin Östling (S).

Söker dialog med regionerna

Anna Waara menar att det är viktigt att det finns ett folkbildande perspektiv och ett kritiskt förhållningssätt.

– De problematiska delarna används inte alls. Nu söker vi dialog med regionerna och vill svara på alla frågor och missförstånd som kan finnas, säger hon.

Beslutet fattades under måndagen den 18 december av presidiet för Regionala utvecklingsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.