rektor på Alfaskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer inte vara lika många vuxna som kommer se och möta våra elever”. Alfaskolans rektor Michel Koznar om besparingarnas konsekvenser. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Rektorn förlorar över hälften av elevassistenterna på Alfaskolan: ”Mer arbete läggs på lärarna”

Uppdaterad
Publicerad

Gula västarna blir mindre påtagliga på skolgården, i klassrummen blir pedagogerna färre. Det är konsekvenser Alfaskolans rektor Michel Koznar ser av besparingarna i Fagersta.

– Det är alltid tråkigt att behöva göra en förändring som man kanske på ruta ett ser som en försämring, säger Michel Koznar.

Enligt Alfaskolans rektor har man varit beredda på besparingar sedan i våras. Han beskriver förändringarna som en justering mot det sjunkande elevantalet på Alfaskolan. För ett och ett halvt år sedan var det 380 elever på grundskolan, nu är det bara runt 300 elever.

Fyra lärare och runt fem elevassistenter försvinner från Alfaskolan. plus någon eller några studiehandledare. Trots uppsägningarna ska man klara av att nyckeltalet 11,9 elever per undervisande pedagog.

– Vi kommer landa ungefär där. Vi har haft ett tvålärarskap på hela skolan, det kommer vi nu att lämna. Vissa klasser kommer ha två pedagoger och vissa klasser kommer att ha en till en och en halv pedagog, säger Alfaskolans rektor Michel Koznar.

Med färre vuxna på skolgården och i klassrummen ser rektorn en risk i att arbetsbelastningen ökar på den kvarvarande personalen.

– Det är ingen som sitter och rullar tummarna på den här skolan. Givetvis kommer det här innebära att arbetet kommer lämnas över på andra, att andra kommer få en högre arbetsbelastning. Det är min oro.

Delar personalen den oron?

– Ja, det tror jag att de gör.

”Vi kommer inte vara lika många vuxna som kommer se och möta våra elever”. I klippet berättar Alfaskolans rektor Michel Koznar om konsekvenserna av besparingarna.

Ville och Nathalie sägs upp: ”Vi har varit en trygghet för eleverna”

Elevassistenter på Alfaskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Elevresurserna behövs mer än man tror”. Varslade Ville Strandin och Nathalie Landin tycker till om besparingarna på Alfaskolan. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Fagerstas sparpaket på skolan

Utbildningsnämnden har beslutat om besparingar för närmare 40 miljoner kronor, vilket bland annat innebär att samtliga visstidsanställningar på förvaltningen avslutas.

Dessutom försvinner 19 tjänster från grundskolorna. Det handlar om:

• Tio elevassistenter på F-9-skolor

• Tre studiehandledare inom F-6-skolor

• Sex lärartjänster inom F-6-skolorna

Trots besparingarna ska man klara av nyckeltalet på 11,9 elever per undervisande pedagog.

Även för Brinellskolan blir det förändringar där vissa tjänster från elevhälsan flyttas till andra skolor. Vissa administrativa tjänster kommer också påverkas.

Källa: Fagersta kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.