Rally-SM tillbaka i Fagersta efter 50 år: ”Säger som tomten, ho ho”

Uppdaterad
Publicerad

Det var femtio år sedan ett svenskt mästerskap i rally kördes i Fagersta senast. För motorklubbens ordförande känns det som julafton.

– Vi har massor av klappar att dela ut på nattkröksdagen och nu ska vi bara knyta ihop säcken, säger Bengt ”Rullarn” Karlsson, ordförande i Fagersta MK.

Hur många nissar har du till hjälp?

– Nissarna som vi har på vår lista över funktionärer spräckte 200 häromdagen, jag tror att någon skrek 203 och jag är så glad och tacksam för varje människa som vill vara med.

Del av rally-SM

Nattkröken är sedan tidigare ett årligt nationellt rally i Fagersta, men den här gången utgör tävlingen också den fjärde delen i rally-SM. Totalt kör deltagarna ungefär 35 mil, med en inledande kortare sträcka under fredagen och en längre intensiv under lördagen.

– Alltihop avslutas med en riktig rökare, som ger extra SM-poäng. Sedan har vi en vinnare, som vi firar på torget klockan 16.30.

Finns det några hemmahopp?

– Vi har Martin Lundqvist som blev svensk mästare 2017, Lången känner många till lokalt och Mikael Wisti är svår att glömma. Vi har minst tre, fyra lokala hopp helt klart.

I klippet frågar vi ”Rullarn” varför det har gått femtio år sedan senaste rally-SM i Fagersta och hur han fick sitt smeknamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.