Karin Carlsson, överläkare på psykiatrin och skyddsombud för Västmanlands läkarförening. Foto: SVT/Privat

30 grader på psykiatrin i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Vid en mätning under en förmiddag nu i veckan konstaterades temperaturer på mellan 26 och 30 grader på psykiatrin vid Västmanlands sjukhus. En inspektion har konstaterat att inomhusklimatet är besvärligt och personalen uppmanas nu att hålla fönster stängda, och gardiner fördragna.

– Vi i personalen kan ju gå hem när dagen är slut. Men jag tänker på våra patienter och framför allt de med restriktioner som inte ens får lämna lokalerna, säger Karin Carlsson som är överläkare på psykiatrin och skyddsombud för Västmanlands läkarförening.

Blir kokta levande

Problemen med värme vid ingång 29 på Västmanlands sjukhus i Västerås är inte nya. Fjärrkyla har aldrig funnits i fastigheten, men med årets värmebölja har lokalerna blivit outhärdliga.

– Vi håller på att bli kokta levande, säger Karin Carlsson.

Temperaturer på 30 grader och hög luftfuktighet

I veckan gjordes en inspektion av värmen. Mätningen gjordes på förmiddagen och temperaturen låg då på mellan 26,5 och 30,0 grader. Dessutom var luftfuktigheten hög.

– Vi får försöka laga efter läge, säger Ewa Göransson som är tillförordnad förvaltningsdirektör för bland annat psykiatrin. Vi har satt in alla fläktar och portabla AC-anläggningar vi har att tillgå.

Efter inspektionen gick ett brev ut till medarbetare inom psykiatrin där de uppmanades att hålla fönster stängda dagtid och att dra för gardiner och persienner. Detta för att hålla kvar den kyligare nattluften. En åtgärd som enligt Karin Carlsson inte hjälper alls.

Isglass, våta handdukar och mycket att dricka

– Vid sidan av fläktar gör vi vad vi kan. Vi ser till att det finns isglass, dricka, vätskeersättning och våta handdukar, säger Ewa Göransson.

På psykiatriavdelningen vistas även patienter med restriktioner som gör att de inte får lämna avdelningen.

– Vi har små utomhusplatser på de flesta avdelningar. Dit kan man gå för att i alla fall få luft, berättar Karin Carlsson.

– Men patienterna med restriktioner, de får inte ens lämna byggnaden, fortsätter hon.

Ewa Göransson, tillförordnad förvaltningsdirektör. Foto: Privat/SVT

”Ingen har blivit allvarligt försämrad i sitt tillstånd”

Ewa Göransson menar att man vidtar samma åtgärder för patienterna som för de anställda och att det i dagsläget inte finns några diskussioner om att stänga avdelningar på grund av värmen.

– Jag har fått till svar att det inte är någon som blivit allvarligt försämrad i sitt tillstånd av värmen, säger hon.

Har någon blivit sämre i sitt tillstånd alls?

– Nej, inte vad jag fått veta.

Ska se över fjärrkylan

Nu inför hösten hoppas Ewa Göransson kunna lyfta frågan till fastighetsavdelningen om att dra in fjärrkyla till byggnaden där psykiatrin ligger.

– Frågan måste lyftas och jag hoppas att det hjälper att vi nu har dokumenterat läget för som det är i nuläget kan vi inte ha det. Personalen som står ut i den värmen är otroliga.

– Det kan inte komma som en överraskning för fastigheten att vi har varmt i lokalerna, säger Karin Carlsson och fortsätter:

– Jag fattar inte varför vi inom psykiatrin inte ska ha samma möjlighet som personalen och patienter på övriga sjukhuset att vistas i en acceptabel inomhusmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.