Elin Palmér, gruppchef på polisen i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju familjer som ofta är i kris, så det kan vara allt ifrån väldigt ledsna personer till upprörda känslor”, säger Elin Palmér, gruppchef på polisen i Västerås. Hör henne berätta mer om polisens roll vid omhändertaganden. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Så jobbar polisen när barn omhändertas av socialtjänst: ”Kan vara upprörda känslor”

Uppdaterad
Publicerad

I propagandan mot socialtjänsten förmedlas negativa bilder av svenska polisen, som att våld används vid omhändertagande av barn. Det tillbakavisas av Elin Palmér, gruppchef för brott i nära relation och barngruppen, vid polisen i Västerås.

– För det mesta behöver inte våld användas. Vi kan kommunicera med både familjen och barnet och ge information om varför vi gör det här och vad som kommer att hända.

Ett exempel är en video som delades i flera social medier och som även delades vidare av den ideella organisationen Aisha Center på Facebook. Där påstods det på arabiska att ”svensk polis tar afrikanska barn”. Detta är en del i propagandan mot svenska myndigheter i samband med omhändertagandet av barn.

”Lugnt och tryggt”

I fall då barn omhändertas kommer polisen in i det sista skedet när familjen har haft kontakt med socialtjänsten tidigare.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med socialtjänsten just i dessa ärenden, och det kräver en bra planering för att det ska ske lugnt och tryggt, med fokus på barnets förstås i dessa ärenden, säger Elin Palmér.

”Människor i kris” – i klippet berättar polisen om deras roll vid omhändertaganden och situationer som kan uppstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.