Hör ridskolechefen om hästsportens mörka sida: ”Är mycket maktkamp och många unga tjejer vill nå toppen”. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Så jobbar ridskolorna mot maktstrukturer i stallet: ”Ryttarna blir tjejernas idoler”

Publicerad

En elitryttare är misstänkt för våldtäkt och våldtäkt mot barn i Västmanland. Enligt åtalet ska mannen ha utnyttjat sin status och ställning för att komma åt sina misstänkta offer. Dessa maktstrukturer är något ridsporten jobbar aktivt mot, ända ner på ridskolenivå.

– De här männen blir ju de unga tjejernas idoler och det är klart att alla vill vara nära sin idol. Vi jobbar med att förebygga sådana hierarkier, säger Mia Pettersson, ridskolechef på Hamre ridskola.

Med inspiration av metoo-rörelsen startades ett eget uppror just för hästsporten för att belysa utnyttjandet av flickor och unga kvinnor i beroendeställning. Många vittnade om berättelser där flickor tvingats till saker de egentligen inte vill.

– Efter metoo och visparkarbakut blev de här frågorna mer aktuella, men jag tror att det nog alltid har funnits där. När det uppmärksammas mer så förstår de unga att det de blivit utsatta för inte är okej, säger Mia Pettersson.

I klippet ovan hör du mer om hur maktstrukturerna kan se ut inom ridsporten och vad ridskolorna gör för att försöka stävja dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.