Släckningsövning i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är riktigt stora grejer”, säger Pether Johansson, koordinator från Släckmedelscentralen, om deras resurser vid en liknande katastrofbrand. Foto: Elin Krell/SVT

Stor övning i Västerås för att släcka brand i oljecistern – fjärrstyrd robot på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen samlades räddningstjänsten i Mälardalen, släckmedelscentralen Öst (SMC) och kommunala aktörer vid hamnen i Västerås. Det handlade om en stor övning för att säkerställa förmågan att hantera och släcka bränder som kan tillföra allvarliga miljökatastrofer.

– Vi vill att man lär sig av misstagen och ser vad som inte funkat. Ofta är det kommunikationen mellan enheter, säger David Thorén, räddningsledare på räddningstjänsten.

Scenariot är en fullt utvecklad brand i en 17 500 kubikmeter oljecistern, en övning som sker vart åttonde år. En fullt utvecklad brand i denna oljecistern i Västerås hamnområde kan innebära en av de största miljökatastroferna som kan ske i Västerås.

– Det är något som sällan händer, så det är ju viktigt att vi övar. Sedan senaste övningen har SMC:s utrustning växt och blivit kraftfullare också, säger Pether Johansson, SMC-koordinator.

Robot ska släcka bränder

SMC kom till platsen med en fjärrstyrd robot utrustad med en kraftfull vattenkanon. Den ska kunna nå upp till toppen av den största oljecistern. Under en riktig utryckning används skum genom roboten, men under övningen användes vatten från Mälaren av miljöskäl. Slangen som är kopplad till denna robot är runt 600 meter lång enligt uppgifter till SVT.

– Femtontusen liter i minuten kan vi få ut. Så vår roll är att släcka cisternen, medan räddningstjänsten i Västerås ska kyla närliggande cisternerna, säger Pether Johansson.

I videon: se hur det ser ut när roboten sprutar vatten för att släcka allvarliga bränder i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.