Två skolelever på en buss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ska inte bestraffas” – Ferre och Samah åker buss till skolan varje dag, men kommer gå när bussarna i Fagersta börjar kosta igen. Foto: Audrey Erath/SVT

Så tycker Ferre och Samah om avgift på bussarna i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige har fattat beslut att återinföra avgift på bussarna i Fagersta. SVT Västmanland hoppade på Fagerstalinjen för att höra vad några ungdomar tycker om det.

Fagersta har haft avgiftsfria bussar inom tätorten sedan 2018. Att det har gjort att vissa turer på Fagerstalinjen varit proppfulla med skolelever som bara har en-två kilometer till skolan har varit ett faktum länge.

Men i våras larmade fackförbundet Kommunal i ett brev till kommunen om att förarnas arbetssituation var ohållbar:

”Kvällstid agerar bussen fritidsgård. Ungdomar kommer på med snacks och dricka och åker varv efter varv. De skriker och beter sig illa. Lyssnar inte på tillsägelser, utan vi chaufförer får höra glåpord när vi ber dem dämpa sig.”

Gratisbussarna tas bort

I kommunstyrelsen var de största partierna S, M, V och SD överens om att bussarna inte ska vara avgiftsfria.

– Som det set ut, när det bara är hot och våld, då anser vi att vi behöver pausa det här, säger Linda Normann (V), ledamot i kommunstyrelsen.

På måndagskvällen var frågan uppe i kommunfullmäktige och förslaget från kommunstyrelsen klubbades igenom – från årsskiftet införs därmed en avgift för att åka buss i Fagersta.

I klippet: ”Alla ska inte bestraffas” – så tycker Ferre och Samah om att de avgiftsfria bussarna kommer att tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.