I december 2022 fick Sala silvergruva AB ett akut ägartillskott på 3 miljoner kronor, vilket Sala Allehanda har rapporterat om. Men tillskottet räcker inte för att undvika konkurs. När gruvbolaget nyligen presenterade sin ekonomiska status för politikerna i Salas kommunstyrelses ledningsutskott visade de sig att de planerar för att gå ytterligare 3 miljoner minus 2023.
Det har orsakat politisk strid. Det politiska styret vill fortsätta dialogen med Sala silvergruva AB medan oppositionen vill att bolaget ska rätta mun efter matsäck och planera för en budget i balans.
Sala silvergruvas kris beror enligt Sala Silvergruva AB på att kostnaderna ökar samtidigt som färre än beräknat besöker gruvan. Silvergruvan hade 20 263 betalande besökare 2022, ett tapp från drygt 30 000 besökare 2019.
– Vi behöver dubbla antalet besökare, konstaterar vd:n Jennie Hesslöw.
I klippet ovan berättar Jennie Hesslöw mer om konkurshotet och hur den kan undvikas.
Salabor vill se billigare gruvbesök
Detta är Sala Silvergruva AB
Sala kommun förvärvade gruvområdet vid Sala silvergruva 1988 för att kunna förvalta det kulturhistoriska området.
Sala silvergruva AB bildades för att bedriva verksamhet inom besöksnäring, som gruvturer och andra arrangemang. Bolaget har också ansvar för underhåll av de 48 byggnadsminnesmärkta fastigheterna på området.
Sala kommun är huvudägare i aktiebolaget Sala Silvergruva AB, och äger 80 procent av aktierna. Övriga 20 procent ägs av 300 B-aktieägare, där lokala bank- och försäkringsbolag är de största.
Det senaste decenniet har Sala Silvergruva AB gått med förlust alla år utom två. Sala kommun har täckt upp förlusterna med skattepengar.
Källa: Allabolag, Sala kommun