Salaborna trotsade förbudet – avfyrade mycket fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Förra året beslutade Sala kommun att det inte ska finnas undantag för fyrverkerier längre utan att det alltid krävs tillstånd för att avfyra raketer. Men fyrverkeriförbudet efterlevdes inte. 

– Det var många fyrverkerier här i tätorten. Det fanns ingen skillnad jämfört med tidigare år, säger kommunalrådet Anders Wigelsbo (C). 

Egentligen borde det ha varit lugnt och tyst i Sala vid nyårsafton i år. Det då kommunen tog beslutet i fjol att det alltid krävs tillstånd för att avfyra raketer. 

– Vi har en extremt stor brandrisk här i Sala. Dessutom finns ju risken att folk skadar sig eller att ungdomar under 18 år hanterar fyrverkerier, säger Anders Wigelsbo. 

Tidigare har man inte behövt ansöka om tillstånd om man vill använda fyrverkerier vid nyår, men så är det inte längre.

Inga ansökningar

Polisen har dock inte fått in ansökningar om tillstånd inför nyår 2021. 

– Jag tror vi måste bli bättre på att informera salaborna om de nya reglerna. Många avfyrade nog raketer eftersom de alltid har gjort så utan att veta att de gjorde något olagligt, säger Anders Wigelsbo. 

– Jag tror inte på att bötfälla folk i det här fallet. Jag tror det snarare är viktigt att få till en dialog och låta folk förstå varför förbudet finns, tillägger han.

Hör mer om fyrverkerierna i Sala i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.