Polis- och brandstation är i behov av nya lokaler och placeringar. Hör Tommy Alriksson, operativ samordnare på polisen, och Tommy Jansson, räddningschef, berätta varför de tror på idén om ett blåljushus. Foto: Susanna Ahnlund

Salas polis och brandkår kan flytta ihop – unikt blåljushus planeras

Uppdaterad
Publicerad

Idén om ett blåljushus föddes efter de stora skogsbränderna i Sala då polis och räddningstjänst arbetat tätt tillsammans.

Sakta har planerna på att bygga ett blåsljushus i Sala växt fram. I dag finns en projektgrupp, förslag på byggplatser och väldigt stora förhoppningar.

– Jag hoppas att vi kommer att ha en tanke om hur vi skulle kunna bygga det här huset innan semestern, säger Anders Wigselbo (C) kommunalråd. 

Stora krav på säkerhet

Staten, som polisen tillhör, bygger inte egna fastigheter. Kommunen och polisen måste därför komma överens om att kommunen bygger huset och sedan hyr ut åt Salapolisen. Men att bygga ett polishus innebär att bygga ett skyddsobjekt. En rad säkerhetsregler, som de flesta kommunbyggen aldrig behöver ta med i beräkningarna, måste följas.

– Det ställer särskilda krav på byggnaden men samtidigt har vi unika erfarenheter av att bygga säkerhetsklassat i Sala efter Salberga anstalten.

Brister på brand- och polisstation

• Om dammarna i Sala brister ligger nuvarande polis och brandstation i riskzonen för översvämning.

• Deras placeringar innanför stadskärnan, omringade av flera rondeller, är inte heller optimalt när de snabbt behöver komma ut på de större genomfartslederna.

• Polishuset är inte byggt för att ta emot frihetsberövade i den omfattning som görs i dag.

• Förhörsrum saknas.

• Brandstationen ligger för nära järnvägen och kan stängas av helt om en tågolycka inträffar.

De här riskerna, i kombination med att stationerna är gamla och slitna, har lett till att Sala behöver nya stationer. Om de lyckas bygga ett blåljushus blir Sala en av de första kommunerna där polis och räddningstjänst flyttar ihop. Ett liknande projekt har genomförts i Östersund.

Vilka vinner innebandymatcherna om polis och räddningstjänst flyttar ihop?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.