Silon i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora planer för eftertraktat område. ”Ett helt fantastiskt område som bara väntar på att utvecklas”, säger Sanna Edling projektchef Mälarporten. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Lägenheter, konsthall, galleri – så kan silon i Västerås få nytt liv: ”Vi har hög ambition”

Publicerad

När Lantmännen lämnar silon 2029 tar nya ägaren Västerås stad över. Och även om många av byggnaderna på siloområdet troligtvis rivs – så kan delar bli kvar i någon form.

– Silon kommer ingå i det vi kallar silokvarteren, läka ihop Öster Mälarstrand med Resecentrum, säger Sanna Edling, projektchef för Mälarporten.

Sedan det 2022 blev klart att Västerås stad köper siloområdet av Lantmännen för 325 miljoner kronor, har många undrat vad det ska bli av området när staden tar över 2029. Det är tre fastigheter och läget gör det centralt för den fortsatta utvecklingen av staden.

Under våren ska området tas upp för detaljplanering, en process som kommer ta flera år. Byggföretag och arkitektkontor ska ge förslag på utformning och västeråsarna ska också få vara med och säga sitt för hur området ska utvecklas.

Global inspiration

Det finns många internationella exempel på hur silos omvandlats till något annat. I Köpenhamn har man byggt om en silo till bostäder och restaurang, i Norge har man byggt ett konstmuseum och i Kapstaden ett hotell.

– Vi tittar nu globalt, vad finns för goda exempel på vad man kan göra med specifikt silos, säger Sanna Edling

I klippet: Följ med till silon och hör framtidsvisionerna för området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.