”I den pågående samhällsdebatten om jämlik hälsa är det påfallande tyst om förutsättningarna att skapa ett fullgott liv för personer med psykisk ohälsa”, skriver NSPH. Foto: Jessica Gow/TT

Självmord – ett stort folkhälsoproblem

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen uppmärksammas suicidpreventionsdagen på Västmanlands sjukhus i Västerås med föreläsningar och utställningar.

Självmord är ett stort folkhälsoproblem som kan ge långtgående sociala, känslomässiga och ekonomiska konsekvenser. Suicidprevention berör alla som på något sätt arbetar med människor.

Det är något av vad Region Västmanland berättade när suicidpreventionsdagen uppmärksammades med föreläsningar och utställningar.

– Det finns mycket kunskap, men det är inte alltid så att tillämpningen av det når ut. Det har länge varit ett tabubelagt ämne och är det fortfarande, säger Emelie Condén, chefsjuksköterska på Region Västmanland.

Emelie Condén, chefsjuksköterska på Region Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Våga prata

Hon uppskattar att det finns fler ambassadörer idag som bryter tabun, och att man nu förtiden pratar mer om psykisk ohälsa i tv och radio. Så har det inte alltid varit.

– Psykisk ohälsa är något som rör väldigt många och vi kan inte välja att inte förhålla oss till det, säger hon.

Våga fråga

Som privatperson och anhörig kan det vara svårt att veta hur man ska göra när någon i ens bekantskapskrets mår psykiskt dåligt. Men tipsen som Emelie Condén ger är enkla.

– Våga fråga. Ställ inte så höga krav på dig själv. Är det någon som uttrycker självmordstankar så VÅGA lyssna och hjälp finns att få. Om du är den som motar funderingarna eller tankarna så är det viktigaste att lyssna. Man behöver inte ha svar på allting, säger Emelie Condén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.