Vissa insekter, svampar och växter är helt beroende av bränd skog för att klara sig och kunna fortplanta sig. Det femåriga EU-projekt Life Taiga går ut på att gynna dessa och går nu in på sitt andra år. Inom loppet av några månader ska omkring 120 skogsbränder startas i landet, under kontrollerade former.
Flera deltar
Fram till 2019 samarbetar 14 av Sveriges länsstyrelser, däribland länsstyrelsen Västmanland, i EU-projektet och tillsammans ska naturvårdbränningar på totalt 2.000 hektar genomföras.
– Naturvårdsbränning har sakta vuxit i betydelse inom skötseln av naturreservat i Sverige under de senaste 20 åren. Men det är långt kvar till den omfattning som skulle behövas. Projektet ger oss möjligheten att jobba fram en bra grund för den löpande skötseln framöver och stöttningen från EU ger ökad tyngd till verksamheten, säger projektledaren Niclas Bergius i ett pressmeddelande.
Kräver noga planering
Länsstyrelsernas naturvårdsbränningar är noga planerade och sker i områden som dels har naturliga gränser av till exempel vatten och dels har skapade gränser för att säkerställa att branden inte sprider sig. Dessutom är vädret en viktig faktor i genomförandet av kontrollerade skogsbränder.
– Den största utmaningen är att antalet möjliga bränningsdagar är så begränsade. Det krävs att alla förberedelser är klara, att all utrustning och personal är på plats och att alla som berörs har fått rätt information när vädret tillåter en naturvårdsbränning, säger Mats Harrysson, regional projektledare i Västmanlands län.
Mer information på hemsidan
Länsstyrelsen Västmanland kommer att meddela tidpunkt för en naturvårdsbränning på sin hemsida. Även räddningstjänsten kommer att bli informerad.