• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En fallskärmsolycka skedde strax efter lunch på Ekbacken i Västerås i september. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Efter dödsolyckan i Västerås – slut med fallskärmshopp över bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

Det var felfunktion på en fallskärm, i kombination med felaktig hantering av reservfallskärmen som ledde till att en fallskärmshoppare föll ned på ett tak på Ekbacken och avled den 10 september i år. Det visar Svenska fallskärmsförbundets olycksrapport.

Svenska fallskärmsförbundets rapport är klar, efter fallskärmsolyckan där en man avled på Ekbacken i Västerås. Den förolyckade mannen, som var i 30-årsåldern var relativt oerfaren. Han utbildades under sommaren och fick sin A-licens i slutet av augusti.

Den aktuella dagen hoppade han tillsammans med en instruktör från Aros fallskärmsklubb. På drygt 1000 meters höjd började mannens fallskärm att rotera snabbt. Huvudfallskärmen kopplades inte loss innan reservfallskärmen fälldes ut, vilket gjorde att skärmarna trasslade in sig i varandra. Mannen träffade farstutaket på ett bostadshus i frifallshastighet och avled.

Uppmanar att inte hoppa fallskärm över bostadsområden

Utredningen slår fast att Aros fallskärmsklubb inte har gjort något fel i samband med olyckan. Det var inte heller fel på den förolyckade mannens utrustning.

Svenska fallskärmsförbundet uppmanar alla fallskärmsklubbar i landet att öva kontinuerligt och realistiskt på att dra reservfallskärmen, så att momentet kan utföras korrekt även under stress. Samtliga klubbar får dessutom i uppdrag att se över sina rutiner så att fallskärmshoppare inte fälls över bostadsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.