Se några av åkarna från lördagens tävlingar. Foto: Jenny Berggren/SVT

SM i wakeboard avgjordes i Västerås kabelpark

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangerades SM i wakeboard bakom kabel i Västerås kabelpark. Kommande helg avgörs SM bakom båt i Linköping.

För några veckor sedan meddelade svenska vattenskid- och wakeboardförbundet att årets SM-tävlingar inte skulle arrangeras i Fagersta. Anledningen var nedläggningen av Riksidrottsgymnasiet där och den pågående utredningen och misstankarna kring elevers utsatthet på skolan.

Ett aktivt arbete för att SM-tävlingarna, både bakom kabel och bakom båt , skulle kunna genomföras pågick.

Efter att ha tittat på olika lösningar och fört diskussion med olika föreningar beslutades att tävlingarna skulle delas upp på två platser under två helger:

SM bakom kabel i Västerås 5 september arrangerat av föreningen Västerås KF och SM bakom båt i Linköping 12 september arrangerat av Tullbodens VSK.

I klippet kan du se några av åkarna i Västerås.

Kabelåkning (Cable Wakeboarding)

Cable Wakeboard är en egen disciplin inom International Waterski and Wakeboard Federation (IWWF), med såväl EM som VM-tävlingar.

En cable park, kabelbana eller kabelpark på svenska, är en anläggning för vattensporter där åkarna dras runt av en lina fäst i en stålvajer. Fullutrustade parker har många olika hopp, funboxes eller rails,  för åkarna att göra olika trick på.

Vajern drivs runt av en elmotor och åkarna åker runt och runt på vattnet. De mest kända kabelbanorna ligger i USA, där OWC – Orlando Water Complex – möjligen är den mest kända.

Fördelen med en kabelpark är att kunna dra 6-8 åkare samtidigt och under en dag dra upp till 150 åkare med en eldriven motor. Jämfört med samma antal åkare efter lika många bensindrivna båtar är det en miljömässig vinst.

Källa: Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet (SVWF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.