Ida Lundström är en av 13 socialsekreterare i Hallstahammar som går ner i arbetstid. ”Vi tycker att det här är jättepositivt” säger hon. Foto: svt

Socialsekreterare går ner i tid – behåller full lön

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare i Hallstahammar ska få kortare arbetstid men behålla sin heltidslön. På så sätt hoppas kommunen bättra arbetsmiljön för den pressade yrkeskåren, och samtidigt både få lättare att rekrytera och behålla personal.

– Det är ju ansträngt inom alla socialtjänster och vi är ju inget undantag, säger Ida Lundström, socialsekreterare inom barn- och ungdomsgruppen i Hallstahammar.

– När man är på jobbet så finns inget utrymme för andrum eller återhämtning och det vi ser är ju att många inte orkar. Man blir konsult eller byter jobb. Och det blir inte bra vare sig för individen, arbetsgruppen eller dem vi möter. Det här tror vi blir jättebra! säger hon.

35-timmarvecka

13 socialsekreterare med myndighetsutövning inom barn- och ungdomsgruppen i Hallstahammar ska under två års tid, med start vid årsskiftet, jobba 35- istället för 40-timmarsveckor med bibehållen lön. Något som alltså gett positiva tongångar i korridorerna.

Hög personalomsättning

Bara det senaste året har individ- och familjeomsorgen gjort 19 rekryteringar till de 13 tjänsterna. Av dem har fyra haft den fulla kompetens som efterfrågats.

– Vi har ju precis som många andra socialtjänster haft problem att rekrytera och att folk rör på sig. De stannar inte kvar hos oss så länge som vi skulle vilja, säger Anna Sundin områdeschef Individ- och familjeomsorgen Hallstahammars kommun.

– Det här är ju ett sätt att få människor att orka stanna kvar i yrket och att trivas på arbetsplatsen och också få ihop privatliv med arbetsliv, fortsätter hon

Fler anställda täcker upp

För att förhindra att den befintliga personalen tvingas göra lika mycket som förut fast på kortare tid, ska nu två ytterligare handläggare anställas.

Men hur tror du det går, ni har ju redan svårt att rekrytera?

– Vi hoppas ju att det här kommer att locka. Både locka nya medarbetare till oss och få dem som finns hos oss att stanna kvar. För kontinuitet är viktigt för vår arbetsplats men framförallt för dem vi jobbar med – barnen och ungdomarna, säger Anna Sundin, områdeschef Individ- och familjeomsorgen Hallstahammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.