Haval Ghorghi om hur han känner sig otryggare efter skjutningarna. Foto: SVT

Splittrad bild av tryggheten efter sommarens skjutningar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningarna i Västerås ses både som enskilda händelser och något som skapar otrygghet. Flera boenden som SVT har pratat med i de drabbade områdena säger att skjutningarna inte har påverkat dem, medan andra känner sig mer otrygga.

Sex skottlossningar i Västerås sedan april i år – alla i olika områden: Bäckby, Centrum, Gryta, Vallby, Bjurhovda och Hammarby.

När SVT Västmanland åkte ut för att prata med boende i de olika stadsdelarna ville de flesta inte vara med på bild, men sa att de inte påverkats av skottlossningarna. Flera sa att det de har påverkats.

Skjutningarna i Västerås 2019

– Jag är en av dem som känner mig mer otrygg. Efter skjutningen här har jag köpt övervakningskameror och jag är försiktig när jag går ut på kvällen, säger Haval Ghorghi.

”Kommunen kan kanske inte förändra på en gång men långsiktigt”

Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) säger att i grunden är det brottsbekämpande en polisiär fråga men att kommunen kan jobba förebyggande.

– Framförallt jobbar vi i bostadsområdena och där vill vi se till att stärka vårt trygghetsarbete och våra sociala insatser och se till att vi har en närvaro. Vi har tagit ett beslut om att flytta ut 100 tjänster från stadshuset till våra bostadsområden och se till att se insatser vi gör, vi lägger nästan 90 miljoner kronor på förebyggande i Västerås stad, att de samordnas med föreningsliv och civilsamhälle. Och se till att vi får till ett starkt gemensamt trygghetsarbete.

Elisabeth Unell (M) menar också att det är viktigt att hantera otrygghet.

– Sommarens skjutningar är ytterligare ett bevis på att vi måste vidta nya och ytterligare åtgärder och det omgående.

När det gäller samverkan har hon förslag på vad hon skulle vilja se för att ge större förutsättningar för en trygg stad.

– Det handlar om exempelvis kameraövervakning, ordningsvakter, 24-timmarsgaranti där vårdnadshavare kontaktas när ungdom misstänks för brott, se över belysning, trygghetsapp, flexibla stopp med nattbussen, undersöka möjligheten att inrätta en trygghetscentral och att på olika sätt underlätta polisens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Västerås 2019

Mer i ämnet