Foto: Anders Wiklund/TT

Starkt samband mellan alkohol och cancer

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att det finns ett starkare samband mellan alkoholkonsumtion och cancer än man tidigare har trott, och att få svenskar känner till sambandet.

Sambandet mellan alkoholkonsumtion och cancer är starkare än man tidigare har trott. 2014 fanns det 3.600 fall av alkoholrelaterad cancer i Sverige.

Det visar en forskningsrapport som nykterhetsorganistationen IOGT-NTO har presenterat tillsammans med Svenska Läkarsällskapet, Centrum för forskning och utbildning kring missbruk, riskbruk och beroende (CERA).

Kostar 12 miljoner för Region Västmanland

I veckan var Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO, i Västerås för att träffa regionpolitiker och presentera resultat från forskningen.

– Om man bryter ner siffrorna på länsnivå så var det 154 vårdtillfällen under 2014 som gällde alkoholrelaterad cancer i Västmanland, och det innebär en kostnad på ungefär 12 miljoner kronor för regionen, säger Johnny Mostacero.

Johnny Mostacero Foto: SVT/Daniel Hedström

”Påverkar DNA och cellerna”

Han menar att cancerfallen som orsakas av alkohol i stort sett följer hur alkoholen vandrar genom kroppen – matstrupe, svalg, magsäck, tarmar och lever kan drabbas. Men enligt den senaster forskningen finns det också kopplingar mellan alkohol och bröst- och prostatacancer.

– Då handlar det om att alkoholen påverkar både DNA och cellerna på ett sätt som gör att det kan utvecklas cancer, säger Johnny Mostacero.

Få svenskar känner till sambandet

Enligt forskningsrapporten är det bara 23 procent av svenskarna som känner till att det finns en relation mellan alkoholkonsumtion och cancer.

– Jag tror att det beror på att vi inte har lyft frågan i relevanta sammanhang. Jag anser att Folkhälsomyndigheten har ett stort ansvar för att informera om kopplingen mellan alkohol och cancer, och det har de inte gjort som man borde, säger Johnny Mostacero

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.