Stödpengar för koldioxidlagring på väg

Publicerad

Energimyndigheten har precis lagt ett förslag på ett statligt stödsystem för att fånga in, avskilja och lagra koldioxid. Tanken är att det ska kunna betalas ut till stora pappers- och massaindustrier samt el- och värmebolag. Därmed skulle omkring sex miljoner ton koldioxid årligen hindras från att nå ut i atmosfären.

– Företagen ska kunna få stöd för att göra bio-CCS (Carbon Capture and Storage), och det stödet ska innefatta alla kostnader man har för att fånga in, avskilja och lagra koldioxiden, säger Svante Söderholm, senior rådgivare på Energimyndigheten.

Viktig del i Sveriges klimatmål

Det handlar om att ge stöd för bio-CCS, det vill säga ett stöd för industrier som förbränner biologiskt material. Sverige har som mål att nå ett nettoutsläpp på noll till 2045, och sedan efter det ha negativa utsläpp. Det vill säga att vi inte bara har noll utsläpp av växthusgaser, utan att vi sänker mängden av framförallt koldioxid i atmosfären.

– Tekniken finns, men är inte lönsam ännu. Därför är den inte införd i stor skala. Ett statligt stödsystem skulle göra det möjligt för industrin att gå vidare och utveckla affärsmodeller för bio-CCS, säger Lena Callermo, avdelningschef på Energimyndigheten.

Omvända auktioner

Förslaget som lämnats till regeringen har utarbetats i dialog med industrin, branschorganisationer och myndigheter, och stödet föreslås ges via omvända auktioner. Med det menas att den aktör som kan lämna det billigaste anbudet kopplat till hur mycket koldioxid de kan binda vinner just den auktionen och det stödet.

Förslaget innebär att stödet skulle täcka 100 procent av avskiljning och lagring av koldioxiden under 15 år. Det är nu upp till regeringen att godkänna förslaget. Om den gör det så kan den första auktionen genomföras redan i slutet av 2022 och att den första lagringen i så fall kan bli aktuell 2026.

Hör Svante Söderholm i klippet berätta mer om koldioxidlagringen och set stöd som väntas komma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.