Stefan Backa står framför ett pågående byggprojekt av ett halmhus med byggnadsställningar i bakgrunden. Han gestikulerar med ena handen och har på sig en mörk tröja. Byggarbetsplatsen ligger på Fröholmen utanför Västerås och är omgiven av träd i höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Stefan Backas halmhus vid Mälaren och hör hur branden fick honom att bygga ett nytt halmhus. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Stefans livsverk brann ner – bygger ett nytt hus av halm

Publicerad

Stefan Backa hade byggt på sitt halmhus vid Mälaren i 12 år, när en gnista under taket ledde till en förödande brand. Nu, två år senare, står ett nytt hus klart på samma plats – också det av halm.

– När jag nu skulle göra det igen ville jag göra det ännu bättre, säger Stefan Backa.

Stefan Backa hade länge haft ett intresse för alternativa byggmetoder när han påbörjade bygget av ett fritidshus i halm på Fröholmen utanför Västerås. Huset var ett hobbyprojekt som han byggde på i 12 år, och kunde flytta in i 2020. Två år senare brann huset, troligen på grund av gnistbildning från skorstenen.

– Taket brann, men inte hamväggarna. De var putsade med ler- och sandputs som är brandtåligt, berättar Stefan Backa.

Då väggarna hade rökskadats beslutade han att riva och bygga ett nytt halmhus. Det nya huset tog bara två år att bygga, och har kostat honom runt 2 miljoner kronor.

Skippar plasten för miljöns skull

Det var aldrig aktuellt för Stefan att bygga ett konventionellt hus, trots branden.

– Nej, då hade man ju gett upp. Grejen var att göra något bra för miljön och lära sig själv och andra. Ett vanligt hus är för mycket plast.

I sitt nya halmhus har han försökt använda så lite plast som möjligt. I stället för tätskikt i duschen använder han glas, och huset har inga tätskikt i väggarna, utan fukten får vandra genom puts och halm. Huset kommer att kunna försäkras, förutom badrummet – som inte godkänns av försäkringsbolaget.

I klippet: Följ med till Stefan Backas halmhus vid Mälaren och hör hur branden fick honom att bygga ett nytt halmhus.

Lista: Så fungerar halmhus

En hand trycker mot en halmvägg, som håller på att byggas av Stefan Backa på Fröholmen i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halmdoft, lerputs och forskning. Följ med in i Stefan Backas halmhus och se hur han får till det ovanliga bygget med miljövänliga metoder. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.