Foto: SVT

Stora brister inom demensvården

Uppdaterad
Publicerad

Varje år insjuknar över 20 000 personer i en demenssjukdom i Sverige och i en nationell utvärdering slår Socialstyrelsen fast att det finns stora brister i demensvården.

Bland annat efterfrågas ett tydligare informationsutbyte mellan kommun och region.

– Jag tror primärvården är lite dålig på att informera de anhöriga vad som finns och det beror på att vi inte riktigt känner till vad kommunerna kan erbjuda, säger Boris Klanger, verksamhetschef på primärvården.

Hur ska det här bli bättre?

Kommunerna behöver informera oss på ett tydligt och enkelt sätt för att vi ska kunna förmedla det vidare till våra patienter.

Inte bara brister

Socialstyrelsens utvärdering om av demensvården visar inte bara på brister. Den visar även att fler personer med demens genomgår en fullständig utredning och får därför möjlighet till rätt behandling.

– Jag skulle säga att det är en bra utveckling men en lång väg att gå för att få optimalt läge.

Vad är demens?

Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador. Det kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor.

Fakta: Svenskt Demenscentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.