Lars-Erik Helin förvaltningsledare sms-livräddare Foto: Anders Nord / SVT

Sms-livräddaren Philip larmades till ett hjärtstopp: ”Tur att jag var i närheten”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt ett år sedan Region Västmanland och Sörmland införde sms-livräddare. Enligt förvaltningsledaren Lars-Erik Hedin finns det i dagsläget över 2 500 sms-livräddare i Västmanland och de har hittills larmats ut cirka 60 gånger.

En av dem är Philip Silvano, han stod och borstade tänderna en helt vanlig vardagskväll när det plingade till i mobilen och han larmades till ett hjärtstopp.

– När jag kom dit såg jag en man som låg ned. Jag sprang fram och började göra kompressioner och inblåsningar. Det var tur att jag var i närheten, säger han.

Få på landsbygden

Geografiskt täcker systemet hela Västmanland, men det finns fler sms-livräddare i tätorten än på landsbygden. Lars-Erik Hedin, förvaltningsledaren för sms-livräddare, önskar att fler på landsbygden skulle registrera sig i appen.

Enligt Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret har hjärt-lungräddningen i Sverige varit framgångsrik och det är fler som överlever både på och utanför sjukhusen. Förklaringen är med största sannolikhet livräddaringripanden från vittnen som befinner sig i närheten av personen som fått hjärtstopp.

– Ju tidigare hjärt-lungräddning startas desto större är chansen för personen som har drabbats av hjärtstopp att överleva, säger Lars-Erik Hedin.

I klippet berättar sms-livräddaren Philip Silvano om hjärtstoppet han larmades till.

Sms-livräddare

För att bli sms-livräddare måste man ha genomgått en utbildning i hjärt-lungräddning de senaste tre åren. Och om någon får ett hjärtstopp närmare än 500 meter från livräddaren ljuder ett larm i mobilen.

Systemet är även kopplat till Hjärtstartarregistret så om det finns en hjärtstartare i närheten syns det i appen. Och de som har registrerat sig i appen i Västmanland kan få ett larm i en annan del av Sverige förutsatt att regionen är ansluten till systemet.

För närvarande är det sex regioner i Sverige som har infört sms-livräddare och det är cirka 68 000 personer i hela Sverige som har registrerat sig i appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.