Om krisen eller kriget kommer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska få medborgare att faktiskt förstå vad som kan hända”, säger Tomas Borg, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Västmanland, om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som nu skickas ut till landets alla hushåll. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Större krigsfokus i nya krisbroschyer: ”Man ska klara en vecka själv”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” börjat skickas ut till landets alla hushåll. Där kan man läsa vad som kan hända vid olika kriser eller krig.

– Man förväntas klara sig minst en vecka. Så att ha mat, vatten, kunna sköta hygien och sjukvård är otroligt viktigt, säger Tomas Borg, försvarsdirektör Länsstyrelsen Västmanland.

I den nya upplagan av broschyren fokuseras det mycket på om ett angrepp på Sverige skulle ske. Hur man ska tänka och agera om det skulle inträffa.

– Den tidigare upplagan (2018) hade mer fokus på extrema väderhändelser, översvämningar och liknande, medan den här faktiskt tyvärr behöver ha fokus på väpnat angrepp, säger försvarsdirektör Tomas Borg på Länsstyrelsen Västmanland.

Engagera sig

Mycket av fokus ligger på vad man kan göra här och nu för att stärka sin egen förmåga och samhällets motståndskraft.

– Det kan handla om att vara blodgivare, att lära sig första hjälpen, men också att engagera sig i frivilliga försvarsorganisationer eller prata med grannar så att man kan samarbeta och hjälpa varandra, säger Tomas Borg.

I videon hör du Tomas Borg berätta hur mycket dricksvatten du bör ha hemma för att vara förberedd.

Larmkollen: Flyglarm, VMA, beredskapslarm eller faran över?

Västeråsare med skyltar på olika typer av larm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då får jag hoppas någon annan kan” – i klippet testar SVT Evelina Åberg, Peter Rydfjord och Mette Ulfsjöö på om de har koll på de fyra olika larmen som finns i händelse av kris eller krig. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.