Två män i keps står vid en sjö. i Bakgrunden är det några som fiskar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jaha... jag behöver alltså ett fiskekort?” – i klippet följer SVT med Thomas Nordqvist på en kontroll för att stoppa tjuvfiske vid Kolbäcksgropen i Hallstahammar. Foto: Elin Krell/SVT

Stort problem med tjuvfiske i Kolbäcksgropen – följ med på inspektion: ”Behöver jag fiskekort?”

Uppdaterad
Publicerad

Kolbäcksgropen i Hallstahammars kommun är ett populärt fiskevatten som lockar långväga fiskare. Men även tjuvfiskare frestas av regnbågen i vattnet – i år har ett tjugotal blivit påkomna.

– Det sprids mycket i sociala medier att vi är ute och kollar frekvent, det gör att det minskar. Då sköter man sig, säger Thomas Nordqvist som är ordförande i Atletfiskarna.

För att fiska vid Kolbäcksgropen utanför Hallstahammar krävs ett fiskekort, men tjuvfiskare är inte sällsynt. I år har dock den ideella föreningen Atletfiskarna, som tar hand om fisketillsyn på platsen, rustat upp med fler kontrollanter.

– Vi går oregelbundna tider, så det är ingen som märker när vi kommer, utan vi kan komma när som helst, säger Thomas Nordqvist, ordförande i Atletfiskarna.

Thomas Nordqvist berättar att fiskare på plats ibland meddelar ifall de ser någon som de misstänker kan vara en tjuvfiskare.

– Det är jättebra, då åker vi ned och kikar på det. Det är ju för att de som sköter sig ska känna respekt, att vi bryr oss om dem, säger han.

Positiv utveckling

Fler fisketillsynspersoner har lett till att man sett en ökning i tjuvfiskare och regelbrytare på platsen, men Thomas Nordqvist menar att det beror på att man alltså stött på fler av dem. Mörkertalet var större innan.

I klippet: ”Jaha... jag behöver alltså ett fiskekort?” – följ med på en inspektion för att stoppa tjuvfiske vid Kolbäcksgropen.

FAKTA KOLBÄCKSGROPEN

För att fiska i Kolbäcksgropen kan man köpa ett fiskekort som gäller under hela dagen för 190 kronor. Då tillåts man fånga upp till tre fiskar. Fångar man fler utan att köpa ett till fiskekort kan man tvingas betala en avgift på 2000 kronor. Fiskar man helt utan fiskekort kan man bli polisanmäld.

Pengarna som samlas in går bland annat till att fylla på med fisk och hålla gropen i bästa skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.