De boende har hungerstrejkat för att uppmärksamma sin situation och för att få till bättre villkor. Enligt platschefen i Fagersta handlar det om ungefär 20 personer. Foto: SVT

Strejken på Norrbygården i Fagersta avblåst

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen slutade boende på asylboendet Norrbygården att hungerstrejka. Men det råder fortfarande delade meningar om personalens agerande.

De boende är missnöjda med personalen och flera personer som Fagersta-Posten talat med, uppger att hot är vanligt förekommande.

– Det är som en diktatur. De säger att om vi klagar, då flyttar vi er härifrån, säger en av de boende till lokaltidningen.

– Det är så dåligt hur de som arbetar här behandlar oss, menar en annan.

Personerna vågar inte framträda med namn och bild på grund av rädsla för repressalier.

Migrationsverket besökte boendet

Enligt Tom Syrén som är platsansvarig på Norrbygården, handlar den tre dagar långa strejken om frustration över långa handläggningstider på Migrationsverket. Något som går ut över personalen.

– Vi har personal som pratar alla språk som förekommer här. Så måste det vara för att det ska fungera. De boende är sura över att vi ligger steget före dem, tack vare mina medarbetare.

Migrationsverket är informerade om strejken och har besökt boendet där det bor omkring 450 personer.

– Det här handlar egentligen inte om maten. Det är ett uttryck för en stor frustration som de känner. De har för lite att göra och det är en lång väntetid, säger Lasse Brånn, enhetschef till Fagersta-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.