Nicklas Hovberg står vid entrén till en byggnad med gul tegelväggar. Personen är klädd i svart. I bakgrunden syns en ramp med ett räcke samt några avfallskärl och skräp. Det är en klar dag med blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människors röster tystnar”. I klippet berättar Studiefrämjandets Nicklas Hovberg vilken avgiftshöjning som skulle krävts för att fortsatta verksamheten – och varför han inte tycker det är rimligt. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Replokaler försvinner när Studiefrämjandet lämnar musikhuset i Västerås – minskade bidrag orsak

Publicerad

Studiefrämjandet lämnar musikhuset på Sjöhagsvägen i Västerås. Minskade statliga bidrag och ökade kostnader ges som bakgrund till beslutet.

– Siffrorna är våldsamt röda, säger Nicklas Hovberg, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Västerås.

Ett 30-tal band repar i lokalerna i musikhuset. Totalt ses ett 100-tal personer i åldrarna 15–76 år varje vecka för att delta i studiecirklar i musik.

Men 30 april 2025 upphör verksamheten.

– Det är neddragningar som är till för att dra ner på den typ av kultur och bildning man inte vill ha, säger Nicklas Hovberg, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet I Västerås.

Tidöavtalet bakom minskade bidrag

Minskningen av stödet till studieförbunden är en del av en reform som regeringen beslutade om i Tidöavtalet.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, sa utbildningsminister Mats Persson (L) till SVT för ett år sedan.

Under 2024 får studieförbunden i landet 250 miljoner kronor mindre än vad de fick 2023, då de fick cirka 1,8 miljarder kronor. Nästa år minskar anslagen med 350 miljoner kronor och 2026 med 500 miljoner kronor från 2023 års nivå.

Banden hos Studiefrämjandet betalar i dag mellan 1 500 och 3 000 kronor i månaden för en lokal på Sjöhagsvägen.

I klippet svarar Nicklas på vilken höjning som skulle krävts för att fortsatta verksamheten – och varför han inte tycker det är rimligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.