”Det här är kvittot på att faunapassagen fungerar, säger Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås Stad. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Succé för aspen – nu byggs ny faunapassage i Västerås

Publicerad

Samtidigt som man nu ser fina resultat med uppgång av aspar i faunapassagen i nedre delen av Svartån, förbi turbinhuset i centrala Västerås, så drar nästa projekt snart igång. I höst ska nämligen en ny faunapassage byggas vid Falkenbergska kvarnen en bit uppströms.

Förra året då faunapassagen i centrala Västerås stod klar passerade ett tiotal aspar kameran längs upp i passagen. I år passerade ett 60-tal aspar kameran. Ansvariga är mer än nöjda och nu planeras för fullt för nästa faunapassage en bit uppströms.

Kostnad: runt 25 miljoner

Kostnaden beräknas landa på runt 25 miljoner kronor, det är lika mycket som faunapassagen vid turbinbron kostade.

– Även det blir ett ganska stort och dyrt projekt, för det är tyvärr så när man bygger i stadsmiljö att man måste göra sådana lösningar, säger Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås Stad.

Arbetet med ny faunapassagen kommer att dra igång i höst. Då kan asparna och andra fiskar och djur ta sig upp och ner förbi de nuvarnade hindren där.

I klippet får du veta mer om projektet

Nu ska en till faunapassage byggas i Svartån vid Falkenbergska kvarnen i Västerås. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.