Sjögull

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver extra hjälp” – i klippet visar Carina Tennfors skillnaden på frisk och sjuk sjögull. Och berättar hur allmänheten kan hjälpa till nu när det finns chans att stoppa den. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Svampangrepp ger gyllene chans att stoppa den invasiva sjögullens spridning i Mälaren

Publicerad

Den invasiva vattenväxten sjögull har under många år brett ut sig i Mälaren från Arbogaån. Förra året dog stora bestånd av – den trenden hoppas man nu ska fortsätta.

– Vi tar den här chansen, när vi har fått hjälp av naturen, att få bort så mycket som möjligt, säger Carina Tennfors, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Under flera år har olika åtgärder med mattor på vattenytan för att kväva sjögullen genomförts. En långsam process som under 2023 fick hjälp från oväntat håll. En sjukdom angrep delar av sjögullen i bland annat Mälaren och stora bestånd dog av. Privatpersoner och forskare kunde se stora flak av sjögull som dött flyta iväg i vattnet.

Nu vet experterna vad det handlade om.

– Vi har identifierat att det är en svamp som är smittan och i år pågår två forskningsprojekt för att veta mer om svampen och hur den påverkar sjögullen, säger Carina Tennfors.

Kraftiga åtgärder mot sjögullen

Länsstyrelsen samarbetar med SLU och Havs- och vattenmyndigheten inom Mälarens vattenvårdsförbund för att ta reda på mer och även sätta in kraftiga åtgärder för att få bort mer sjögull.

”Behöver extra hjälp” – i klippet berättar Carina Tennfors från länsstyrelsen hur allmänheten kan hjälpa till i kampen.

Mellersta Sveriges värsta invasiva arter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.